Bakstehuset på Nordnes og Beiarlefs samarbeider i et viktig prosjekt
Vi ønsker at møsbrømlefsa skal få en "Beskyttende Geografisk Betegnelse". Ordningen sikrer at produktet oppfyller strenge krav til kvalitet og opprinnelse. Tilslutt dokumenteres historie, tradisjon, oppskrift og geografisk tilhørighet og i lovs form. Dette garanterer forbrukerne autentiske produkter, både for håndverket, tradisjonen og kunnskapen som ligger bak.
Det er Lisa Grimstad og Kari Anne Steinåmo fra våre bedrifter. I tillegg har vi med masse gode hjelpere fra Beiarn kommune v/Elin Beate Johannessen, Saltdal Utvikling v/Elin kvamme, Nordland Fylkeskommune v/Hanne Sofie Olette Trager, Statsforvalteren i Nordland v/Ingvill Bang med mange flere. Både Beiarn kommune og Saltdal kommune har innvilget våre søknader, og sammen med våre egenandeler kan vi begynne vårt arbeid.
Formålet med beskyttede betegnelser:
- Øke mat- og drikkemangfoldet og øke verdiskaping ved å stimulere til regional og lokal matproduksjon
- Sikre forbrukeren pålitelig informasjon om produktets geografiske tilhørighet, tradisjon og særegne kvaliteter
- Ta vare på viktig kunnskap om norsk mat- og drikkekultur
Det er Mattilsynet som foretar endelig godkjenning av en søknad om beskyttelse. For mer informasjon gå inn på Stiftelsen Norsk Mat
Hva er ei møsbrømlefse?
Dette er en spesialitet fra Salten. For en Saltenværing er møsbrømlefsa mer enn en vanlig matrett. Det er et symbol på tilhørighet og identitet! Med andre ord "ekte Sailtenkost".
På Nordneskroa er dette vår signaturrett. Det bakes ca. 10.000 møsbrømlefser i året av våre bakstekjerringer.
Hva består denne retten av?
Den består av ei lefse som inneholder ulike typer mel, smør, sirup, kultur/kefrimelk, vann, salt og hornsalt. Hvor de som baker lefsen steker ferdig kun den ene siden av lefsen på takka. Den andre siden skal stekes ferdig når du lager den til. Da har du på møsbrøm som smøres på den siden av lefsen som er ferdigstekt. Møsbrøm er laget av brunost, melk og sukker, som jevnes med kald melk og hvetemel. Deretter har du på litt smør og rømme i midten av lefsa.
Foto: Karoline O. A. Pettersen
Legg deretter møsbrømlefsa på den varme takka. Drei leiven rundt så den ikke blir brent. Når smøret smelter er lefsen varm. Brett den dobbelt fær du drar møsbrømlefs av takka og på tallerken. Brett deretter begge hjørnen inn mot midten på møsbrømlefsa. Den vil ha form som en konvolutt og er klar for å spises.
Foto: Karoline O. A. Pettersen
Hvordan spiser du den?
Riv av et hjørne og løft opp og dypp i møsbrømmen. Denne retten skal spises med fingrene, men kan også nytes med kniv og gaffel.
Foto: Erik Fastvold